Molly – en alkoholfri sommelier-vinhuset Oddbird-Molly Rudbo-hejalkoholfritt-webb

Molly – en alkoholfri sommelier

Efter 15 år i restaurangbranschen insåg jag att min relation till alkohol hade blivit destruktiv, jag behövde ta bort den ur mitt liv. Det var inte lätt, jag brinner för mat och dryck och hade arbetat hårt och blivit en riktigt duktig sommelier. Då väcktes mitt intresse för alkoholfria viner, jag fick upp ögonen för en bransch som utvecklas fantastiskt mycket. Idag arbetar jag för vinproducenten Oddbird som helt fokuserar på alkoholfria viner.

Hur var det att sluta dricka när ditt yrkesliv handlade så mycket om vin?
– Det var inte helt enkelt. Jag älskar mat och dryck, har ägt och drivit restaurang och vinbar, och arbetat hårt för att bli en riktigt duktig sommelier. Men jag upplevde att jag utvecklat en destruktiv relation till alkoholen, den måste bort ur mitt liv. Det var där jag startade Instagramkontot @hejalkoholfritt och skrev om alkoholfria drycker tillsammans med mat. Den ledde till mitt nya jobb på vinproducenten Oddbird, som producerar alkoholfria viner – och är väldigt, väldigt duktiga på det.

Hur skiljer sig processen att ta fram ett alkoholfritt vin från ett alkoholhaltigt vin?
– Vinet produceras i grunden på samma vis men avalkoholiseras genom vakuumdestillation. Med hjälp av högt tryck kokar vinet redan i rumstemperatur, på så vis kondenseras och separeras alkoholen utan att vinet förlorar i djup och smak. Det är en kombination av traditionellt vinhantverk och innovativ teknik som skapar högkvalitativa viner.

Vad krävs för att nå upp till samma smak- och kvalitetsnivå som alkoholhaltiga viner?
– Det är ett område som utvecklas väldigt snabbt nu. Vitt vin och mousserande vin har kommit långt, där finns fantastiska alkoholfria sorter. Rött vin har varit en större utmaning, men även där sker stora framsteg. På Oddbird har vi en doktor i vinkemi som samarbetar med vingårdarna för att skapa nya alkoholfria röda viner med samma djup och komplexitet som de alkoholhaltiga varianterna. Målet är att ta fram ett alkoholhaltigt alternativ som är så bra att du inte märker skillnaden.

Hur ser intresset för alkoholfritt vin ut i Sverige?
– Det växer hela tiden. Vi har svenska företag som arbetar med drycker som verkligen ligger i framkant. Just nu satsar både traditionella vinhus och nya aktörer stort och utvecklingen går snabbt framåt. Ser vi på ölproducenter så finns ett stort utbud av väldigt fin kvalitet, och allt fler restauranger tar den alkoholfria menyn på allvar. I Sverige förväntar sig besökaren ett välbalanserat utbud av alkoholfria cocktails, viner och öl som kan matchas till rätterna på menyn.

Hur ser du på initiativ som Sober October?
– Det är ett bra och viktigt sätt att få fler att fundera över sin konsumtion. Under sommaren har nog många varit och touchat på det som kan beskrivas som problemkonsumtion. Då är det här ett bra tillfälle att ta en paus och fokusera på hälsa – både fysiskt och psykiskt.

Molly Rudbo är kock och sommelier och arbetar som koordinator på vinhuset Oddbird som helt fokuserar på alkoholfria viner. Hon är ambassadör för Sober October och tipsar om mat och dryck via Instagramkontot @hejalkoholfritt.