Sober October | Med alkoholen ”on the side”
16281
page,page-id-16281,page-child,parent-pageid-14468,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Med alkoholen ”on the side”

”Utmaningen är att skapa en alkoholfri drink som känns lyxig och genomtänkt med kropp och djup. Juice + juice blir ju faktiskt bara juice.”

Paul Svensson och Elias Wennberg

Elias Wennberg, bar manager på Fotografiska, ni jobbar med en drinkmeny som utgår från drinkar utan alkohol, där gästen kan välja att köpa till alkoholen. Varför har ni valt att göra så? 

– Barens meny är en förlängning av det koncept som restaurangen arbetar efter. Där ligger fokus på den vegetariska råvaran och med animaliskt protein som tillval. Självklart är allt ekologiskt och närproducerat. I baren sätter vi råvaran i första hand och då blir det naturligt att fokusera på det alkoholfria, det krävs ju rätt många förädlingsprocesser för att spannmål ska bli sprit.

 

Vilka reaktioner har ni fått?

– Vi har fått väldigt positiv respons, många blir överraskade av att det alkoholfria utbudet är så brett. Vi har haft gäster som stannat en helkväll och druckit sig genom hela listan!

 

Är drinken godare med eller utan alkohol?

– Vi jobbar mycket med att ge fler dimensioner till det alkoholfria alternativet. Det kan vara bitterhet från bark och rötter eller jordig sötma från betor och rovor. Kryddor, örter och zest ger mer parfymerade toner. Målet är alltid att komplexiteten och njutningsfaktorn i drinken skall vara likvärdig oavsett om den serveras med alkohol eller inte. Men jag ska inte sticka under stol med att alkohol är en smakbärare som ger ytterligare djup till en cocktail.

 

Upplever du att det alkoholfria är på uppgång?

– Absolut! Ett välförtjänat uppsving. Cocktails med lägre alkoholstyrka var en stor bartrend i fjol och välarbetade alkoholfria cocktails känns som nästa logiska steg.

 

Tips: Shrubs är ett gammalt sätt att konservera frukt med vinäger och socker. Den ger en fräsch stramhet till drinkar.

 

Publicerad 2016.
Bilden: Paul Svensson och Elias Wennberg. Foto: Johan Ståhlberg/Fotografiska.