Sober October | Möt bartendern Emil Åreng
16445
page,page-id-16445,page-child,parent-pageid-14468,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Möt bartendern Emil Åreng

”Skit i trenderna – gör det du gillar”

Foto Andreas Nilsson_SiN Övrigt-6576-HR_bartender Emil Åreng

— Den bartender som inte kan slå ihop en mocktail är nog inte så jävla bra på cocktails heller, konstaterar Emil Åreng.

Sveriges mest framgångsrika bartender kan backa upp sitt uttalande med att ha vunnit alla priser som går att vinna, han har skrivit världens bästa drinkbok (Salongs i Norrland) men framför allt kan han bjuda sina gäster på en smakupplevelse.

När Emil inte reser jorden runt i jobbet som ambassadör åt
Hernö Gin finns han till vardags på baren Open/Closed i Umeå. Där är grundkonceptet att berätta en historia till drinkarna som byts ut med jämna mellanrum.

— Det är oftast enklare att förklara en historia än att berätta vad det smakar. Grejen med bartenders är att vi tar yrket på större allvar i dag. Vi har ännu inte samma status som kockar – de är ju rockstjärnor – men folk kan se det som ett yrke i stället för ett extrajobb. Med ökad seriositet blev det också naturligt att mocktails lyftes till en ny nivå, menar Emil.

Hans filosofi är ”less is more” och att framhäva smakerna.
— Jag tycker att man ska jobba med de råvaror vi har runt omkring oss. Titta bara på hur dåligt vi nyttjar allemansrätten. Vi plockar två procent av våra bär. Fan, vi respekterar ju naturen så mycket att vi inte ens går dit.

– Trender kommer och går och är olika beroende på var du bor. Så skit i trenderna! Men att fermentera borde alltid vara en trend, det är ett sätt att bevara och arbeta med råvarorna. Kanske har du bär i frysen? Det är jättelätt att göra sockerlag, saft och sylt på samma gång – då har man använt allt samtidigt. Våga!

— Gör stora isblock, köp en citronpress, och sno ihop något gott hemma. Eller våga beställ en mocktail, det kan vara ett tillräckligt stort kliv för en del, säger Emil.

Han konstaterar att promillehalten har ökat hos folk, bland annat för att det dricks starkare ölsorter.

— Då är det perfekt med alkoholfria cocktails, så att folk kan gå ut en vardag och vara lite internationella.

 

 

Publicerad 2017
Bilden: Emil Åreng. Foto: 
Andreas Nilsson/Salongs i Norrland