Sober October | Om normer, alkoholberika och att vara fri
16854
page,page-id-16854,page-child,parent-pageid-14468,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Om normer, alkoholberika och att vara fri

Bild på Emelie Mire Åsell

Vad är normer? Hur påverkar de oss? Och är det alltid dåligt? Vi frågade Emelie Mire Åsell, expert på normkritik.

Vad är normer?
– Normer är oskrivna regler om hur människor förväntas vara eller göra. Normer går inte att läsa sig till, men alla gör likadant. Normer kan underlätta, till exempel så vi vet hur vi ska hälsa på varandra. Andra normer som handlar om vem du är eller hur du bör leva är knepigare. De kan också förändras över tid, vilket betyder att vi kan förändra normer som inte fungerar. För hundra år sedan var det inte okej att kvinnor bar byxor till exempel.

 

Hur påverkas vi?
– Människan är ett flockdjur och vi vill göra som alla andra. Men ofta har den som följer normen fördelar medan den som bryter normen upplever hinder. De kan vara konkreta så som att du tidigare inte fick gifta dig om du var samkönat par. Det kan också vara mindre konkret, som att hela samtalet stannar upp när du säger ”jag och min tjej” om du själv är tjej. Givetvis kan det också vara jätteallvarligt, till exempel att bli mobbad för att du inte är som alla andra.

 

Och alkoholnormen?
– Normerna kring alkohol är väldigt närvarande. Samhället har inte pratat om alkoholen som norm särskilt längre, utan snarare om alkohol i barns närvaro eller alkoholberoende. Men varför accepteras alkoholen i så stor utsträckning? Det förväntas att du tydligt ska säga nej om du inte vill ha. Visst borde det vara tvärt om? Om det är en varm sommarkväll, varför inte blanda något läskande som de som vill får toppa med alkohol? Varför heter det ens alkoholfritt? Dryck med alkohol borde väl snarare heta alkoholberikad?

 

Hur ser vi på normbrytare?
– Oftast är det normbrytarna som går före i samhällsutvecklingen. De bryter ny mark för oss alla att beträda. När du har behov av det själv så är vägen redan banad! Det behövs för att få välja själv och få välja fritt. Samtalen om normen och normbrotten i sig är det som gör oss friare som människor. Hela samhället skulle må bättre om vi hade bättre förutsättningar att välja mer själva.