Sober October | Sommelieren tipsar!
15585
page,page-id-15585,page-child,parent-pageid-14468,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Sommelieren tipsar!

Mattia, Hunger och törst

Mattia Filippo Del Re, sommelier och restaurangchef på Hunger & Törst i Umeå tycker att kraven på alkoholfria alternativ är högre idag, vilket gör att utbudet också växer.

Idag ställer gästerna allt högre krav på roliga och intressanta alkoholfria alternativ som matchar maten. Man nöjer sig inte längre med att bara dricka vatten en hel kväll. Det här gör givetvis att utbudet ökar. När det gäller utbudet till restauranger, kopplat till olika maträtter, är jag nöjd.
Utbudet för privatkonsumenter är också bra men det finns absolut utrymme för fler produkter. Med alkoholfria alternativ måste man tänka bort upplevelsen man får med alkohol. Smakspeglingen blir lite annorlunda men ger i princip alltid positiv respons från gästen.

MATTIAS TIPS SOM PASSAR TILL...

MINGEL

Crodino med is och apelsinskiva.

HÅRDA OSTAR

Alain Milliat Cox Orange (äppeljuice).

SUSHI

Copenhagen Sparkling Tea Blå.

CHILI

Leitz Eins Zwei Zero
(rött vin).

TACOS

Fentimans Curiosity Cola.

RÖTT KÖTT

Alain Milliat (granatäppeljuice).

GENERELLA TIPS GÄLLANDE DRYCK TILL MAT:
Veg

VEGETARISKT: Viktigt att gå efter smaker, men till grillade grönsaker och liknande är drycker som Beo eller cidrar bra.

Kyckling

KYCKLING: Blåbärdryck eller äppelmust är gott till.

Sushi

SUSHI: Öl, men även cidrar och Ginger ales. Om ingefärssmaken är för stark kan den behöva spädas ut.

Ko

NÖT: En mörk öl eller kråkbärsdryck. Det krävs fyllighet och strävhet för att väga upp.

Svamp

SVAMP: Cider, äppeljuice, rabarberdryck eller must passa bra.

Gris

GRIS: Välj någonting lättare, som ale eller IPA.

Mingel

MINGEL: Mouserande vitavinbärsdryck är toppen till minglet. Den går även att poppa till med till exempel ett körsbär. Tonic är också bra och användbart.

Far

LAMM: Kryddas ofta med rosmarin. Då passar svartvinbärsmust eller körsbärsdryck bra.

Hardost

HÅRDA OSTAR: Blåbärsmust eller kråkbärsdryck är bra substitut till rödvin.

Fisk

FISK OCH SKALDJUR: Neutralt mineralvatten, veteöl, lemonad eller fläderblomsdryck är bra.

Pralin

CHOKLAD: En riktigt god Espresso är toppen till choklad. En mörk öl är inte så tokig om man vill ha någonting svalkande till.