Tips och inspiration!

Alkoholfria drinktips

som sponsras av Infused Liquid

 

soberoctober_dekor_stjarnor
BY4A6787-1

Long drink strawberry

  • 3 cl jordgubbsshrub från Infused Liquid
  • 2 cl sockerlager
  • 2 cl lime
  • Sodavatten
  • Garnityr
Gör så här: Häll shrub, sockerlag och pressad lime i en shaker med några isbitar och skaka drinken. Häll sedan upp i ett glas och toppa med sodavatten.
 
Tips! Dekorera drinken med en apelsinskiva och lite rosmarin. Du kan byta ut sockerlager mot honung eller agave.

 

Rabarber shurb:

  • 4 cl rabarbershrub från Infused Liquid
  • 1 äggvita
  • Isbitar
  • Sodavatten
  • Garnityr

Gör så här:
Häll shrub och äggvita i en shaker med några isbitar och skaka drinken tills det bildats vitt skum. Häll sedan upp i ett glas och toppa med sodavatten.

Tips! Dekorera drinken med blommor eller bär.

rabarbershrubbild5

Fråga experten

beda9d59c64677a8_org-1
Sara Wallhed Finn är psykolog och alkoholforskare och forskar om hälsokonsekvenser av alkohol, om hur vi kan förebygga alkoholproblem och om alkoholbehandling. 

Hur vet man att man dricker för mycket? 

– Det är ofta något som händer successivt. För många är det en ökad kontrollförlust, att man dricker mer än vad man tänkt sig och oftare än man tänkt sig. Många beskriver även att de börjar tänka mycket på alkohol, man har en längtan efter att dricka. Dessutom kan det visa sig med en del konsekvenser – att man börjar känna sig trött och sliten, sover dåligt eller att närstående börjar vara oroliga för dig. 

Och om jag inte upplever ett konkret problem, men bara vill skära ner på drickandet? 

– Motivation är grunden till förändring – fundera på varför du vill skära ner och vad du kan vinna på att göra det på kort och lång sikt. Vi vet även att en faktor för att lyckas är att berätta om det för andra, det gör det lättare att hålla uppe motivationen. 

Lyssna, läs eller titta

1200x1200bb-75

Podden: Huberman Lab Podcast 

Vad är det som händer – rent biologiskt – i vår kropp när vi konsumerar alkohol? Under två timmar djupdyker hjärnforskaren och Stanford-professorn Andrew Huberman i alkoholens effekter på människokroppen och psyket. Osentimentalt, nördigt, spännande och skrämmande om vad som egentligen sker i oss när vi dricker.

9789189298668

Boken: Törst, Kristoffer Triumf (2021)

Journalisten och poddprofilen Kristoffer Triumfs självbiografiska roman om att börja dricka efter över ett decennium av nykterhet. Efter några stökiga år med sprit och droger slutar Kristoffer Triumf dricka över en natt. 13 år senare vill han se om han kan börja dricka igen men denna gång bygga en sundare relation till alkohol. En varm, mörk och humoristisk livsskildring från livet mitt i smeten.

En-runda-till_1-1jpg

Dramakomedin: En runda till (2020)

Gymnasieläraren Martin känner sig alltmer trött, oinspirerad och frustrerad. Tillsammans med sina vänner och kollegor bestämmer han sig för att testa teorin om att människan presterar bättre med att konstant ha en halv promille alkohol i blodet. En mörk komedi om psykisk ohälsa, alkoholkultur och den tunna linjen mellan glädje och sorg.

Bingo, quiz och tävlingar

soberoctober_dekor_questionmark

Mer kommer…