Avsnitt 4 Sober October 2023 – Monica Lindgren

Avsnitt 3 Sober October 2023 – Jonas Raninen

Intervju nr 2 – Ingela Hjulfors Berg

Intervju nr 1 – Ruby Warrington

 

Alkoholfria drinktips

som sponsras av Infused Liquid

 

BY4A6787-1

Long drink strawberry

  • 3 cl jordgubbsshrub från Infused Liquid
  • 2 cl sockerlager
  • 2 cl lime
  • Sodavatten
  • Garnityr
Gör så här: Häll shrub, sockerlag och pressad lime i en shaker med några isbitar och skaka drinken. Häll sedan upp i ett glas och toppa med sodavatten.
 
Tips! Dekorera drinken med en apelsinskiva och lite rosmarin. Du kan byta ut sockerlager mot honung eller agave.

 

rabarbershrubbild5

Rabarber shurb:

  • 4 cl rabarbershrub från Infused Liquid
  • 1 äggvita
  • Isbitar
  • Sodavatten
  • Garnityr

Gör så här:
Häll shrub och äggvita i en shaker med några isbitar och skaka drinken tills det bildats vitt skum. Häll sedan upp i ett glas och toppa med sodavatten.

Tips! Dekorera drinken med blommor eller bär.

Lyssna, läs eller titta!

1200x1200bb-75

Podden: Huberman Lab Podcast 

Vad är det som händer – rent biologiskt – i vår kropp när vi konsumerar alkohol? Under två timmar djupdyker hjärnforskaren och Stanford-professorn Andrew Huberman i alkoholens effekter på människokroppen och psyket. Osentimentalt, nördigt, spännande och skrämmande om vad som egentligen sker i oss när vi dricker.

9789189298668

Boken: Törst, Kristoffer Triumf (2021)

Journalisten och poddprofilen Kristoffer Triumfs självbiografiska roman om att börja dricka efter över ett decennium av nykterhet. Efter några stökiga år med sprit och droger slutar Kristoffer Triumf dricka över en natt. 13 år senare vill han se om han kan börja dricka igen men denna gång bygga en sundare relation till alkohol. En varm, mörk och humoristisk livsskildring från livet mitt i smeten.

En-runda-till_1-1jpg

Dramakomedin: En runda till (2020)

Gymnasieläraren Martin känner sig alltmer trött, oinspirerad och frustrerad. Tillsammans med sina vänner och kollegor bestämmer han sig för att testa teorin om att människan presterar bättre med att konstant ha en halv promille alkohol i blodet. En mörk komedi om psykisk ohälsa, alkoholkultur och den tunna linjen mellan glädje och sorg.

Miss-Voon-113

Ludwig skapar cocktails på hög nivå

Miss Voon har snabbt blivit en krogfavorit bland mattokiga Skellefteåbor. Här möts smaker från Asien och Skandinavien, och på drinkmenyn får de alkoholfria alternativen minst lika stor del av rampljuset som övriga cocktails och drycker.

– Det finns så många roligare drycker att beställa än bubbelvatten eller cola, säger Ludwig Westberg, restaurangchef på Miss Voon.

När Uppsalabon Ludwig Westberg kom till Skellefteå hösten 2021 var planen att stanna 2–3 månader. Nu har två år passerat och Ludwig har inga planer på att flytta söderut igen.

– Jag trivs otroligt bra, både med jobbet, kollegornaoch med staden. Det handlar nog om balans. Det finns ett lugn här som passar min personlighet, samtidigt som staden växer och det ständigt händer något nytt.

Som restaurangchef styr Ludwig Westberg den tredje Miss Voon-restaurangen i Sverige. Sedan tidigare fanns konceptet i Stockholm och Uppsala, och sommaren 2022 slog den fjärde restaurangen upp dörrarna i Växjö. 

Skellefteåkrogen huserar på den 19:e våningen i The Wood Hotel och erbjuder, förutom en spektakulär panoramavy över Skellefteå – en spännande mix av asiatisk fusion, fine dining och klassiska skandinaviska råvaror. Och för den som vill matcha rätterna med alkoholfri dryck finns mycket att välja på.

– Det finns betydligt roligare alkoholfria alternativ än att beställa vatten eller en cola. Vi har ett gäng olika muster, rött-, vitt- och mousserande vin, alkoholfria öl och en meny med alkoholfria cocktails.

Till de mest populära rätterna hör hummertacosoch fjordlaxtartar, och urvalet av alkoholfri dryck har gjorts för att balansera ett eklektiskt smakspann från Asien till Skandinavien. Restaurangen slog upp dörrarna i samband med invigningen av The Wood Hotel och Skellefteåborna har välkomnat nykomlingen med öppna armar.

– Vi känner oss väldigt uppskattade. Det händer mycket i Skellefteå just nu, inte minst i restaurangvärlden, och det är kul att vara en del av den utvecklingen.

Fråga experten! 

Skarmavbild-2023-10-02-kl.-14.43.35

SARA WALLHED FINN är psykolog och alkoholforskare och forskar om hälsokonsekvenser av alkohol, om hur vi kan förebygga alkoholproblem och om alkoholbehandling.

Hur vet man att man dricker för mycket? 

– Det är ofta något som händer successivt. För många är det en ökad kontrollförlust, att man dricker mer än vad man tänkt sig och oftare än man tänkt sig. Många beskriver även att de börjar tänka mycket på alkohol, man har en längtan efter att dricka. Dessutom kan det visa sig med en del konsekvenser – att man börjar känna sig trött och sliten, sover dåligt eller att närstående börjar vara oroliga för dig. 

Och om jag inte upplever ett konkret problem, men bara vill skära ner på drickandet? 

– Motivation är grunden till förändring – fundera på varför du vill skära ner och vad du kan vinna på att göra det på kort och lång sikt. Vi vet även att en faktor för att lyckas är att berätta om det för andra, det gör det lättare att hålla uppe motivationen. 

Pratbubbla_stor-1

3 x alkoholfritt vin som höjer helgen

press_leitz_eins_zwei_zero_noresize

Leitz Eins Zwei ZERO Riesling 

Tyska Leitz Eins Zwei Zero är en alkoholfri Riesling från producenten Josef Leitz. Vinet är topprankat bland alkoholfria vita viner i Sverige och beskrivs som ungdomlig, fruktig och mycket frisk med liten sötma, inslag av äpplen, citron och krusbär. Passar till fisk och skaldjur eller varför inte en svampomelett med nyplockade kantareller. 

74 kr hos Systembolaget 

Nr 11901 

domaine-de-la-prade-ny-2x3-1

Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz 

Med en ungdomlig, fruktig smak med inslag av plommon, örter, jordgubbar och smörkola passar franska Domaine de la Prade perfekt till vegetariska rätter eller en bit ljust kött som fläskfilé eller kyckling. En plockbricka med oliver, parmesan, bröd och olivolja gifter sig utmärkt med detta milda men pigga rödtjut. 

89 kronor hos Systembolaget 

Nr: 19000

plex_pure_hemsida

P Lex Pure 

Rapparen föreläsare, sommeliern och entreprenören Petter Askegren ligger bakom detta fruktiga och blommiga mousserade vin. Perfekt för att skåla in fredagen som fördrink, eller att smutta till en fruktig dessert efter en kött-stinn middag. Detta italienska bubbel bär smak av päron, citrus och persika. 

45 kronor hos Systembolaget 

Nr 1971 

Tips-vit-manad-annu-storre