Sober October | Krönika
16263
page,page-id-16263,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Krönika

Sober October blev ett år

Jag hade deltagit i Sober October under flera år, men aldrig gillat det. Att ta bort en guldkant på tillvaron under en tid när man som bäst behöver den i ett grått och kallt oktober var helt enkelt inte särskilt givande. Alls. För även om kampanjen bjöd på en massa aktiviteter var det aldrig aktuellt för mig att delta i dem. Som småbarnsförälder i ett samhälle några mil från stan är man ganska låst under några år – inte för att jag klagar.

 

Samtidigt mindes jag en tid innan jag drack öl varje fredagskväll och vin till middagen ett par dagar i veckan. Jag mindes att det fanns en tid när jag umgicks med folk utan att alkohol var en given faktor och att det också var rätt okej. Så varför blev en nykter oktober en sådan uppoffring nu, och vad kunde jag hitta på för att göra det kul? Jag bestämde mig för att ta ett helt nyktert år för att ta reda på det. Men även för att se hur det skulle påverka mig och min omgivning.

 

Det har varit en intressant och nyttig tid. Den tydligaste skillnaden är den fysiska. Bara under den första månaden tappade jag fem kilo. Vanor föder vanor och när jag inte längre drack starköl (som är lite som att dricka limpa) behövde jag inte längre sätta i mig skrovmål i enfaldiga försök att motverka bakfyllor.

 

Det gjorde mig piggare och fick mig att röra på mig betydligt mer. Jag blev helt plötsligt intresserad av hälsa och har aldrig varit i bättre form än jag är nu. Jag har etablerat nya vanor och det känns bra.

 

Visst har det funnits stunder när jag gärna hade druckit alkohol. Men det handlar nästan uteslutande om smakförhöjningen som det innebär. För även om jag undersökt och upptäckt mängder av riktigt goda alternativ är det svårt att ersätta alkoholsmak – rödvin är bara att glömma. Jag skulle också ljuga om jag sa att jag inte blivit uttråkad på fester. I synnerhet runt 23-tiden när berusade människor uppenbarligen vill snacka politik eller lyssna på svensk schlager och väldigt högljutt skråla med. I båda fallen med en ganska taskig uppfattning om när de borde låta bli.

 

Men då har jag kunnat vakna upp dagen efter utan att stinka som ett andra klassens bryggeri. Den känslan!

 

Per Strömbro

 

Publicerad 2016